Yozgat’ta 55 yıldır ayakkabı tamiri ustası olan Yaşar Kaymaz, çırak bulamadıklarını ve mesleklerinin tehdit altında olduğunu söyledi. Yozgat’taki son 6 ayakkabı tamircisinden biri olduğunu belirten Kaymaz, diğer ustaların da çıraklarının olmadığını ve kendilerinden sonra Yozgat’ta bu mesleği yapacak birilerinin olmadığını ifade etti.
“Mesleğe İlgi Yok”
Yaşar Kaymaz, babasının yanında 55 yıl önce çırak olarak başladığı mesleğini hala devam ettiriyor. Yozgat’ta ikisi kendi çocuğu olmak üzere üç usta yetiştiren Kaymaz, herkesin üniversite okuduğunu ama sanat ve meslek öğrenenlerin sayısının az olduğunu dile getirdi. Yozgat’ta bulunan çırak eğitim merkezinde farklı mesleklerin öğretildiğini ama bu mesleğin öğretilmediğini ekleyen Kaymaz, bunun için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğunu ama cevap alamadığını ifade etti. Gençlerin bu mesleğe ilgisi olmadığını belirten Kaymaz, devlet kurumlarının, gençleri bu mesleğe yönlendirmesi gerektiğini, aksi taktirde mesleklerinin biteceğini dile getirdi: “Çırak eğitim merkezimiz var, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazı yazdım gönderdim, ilgilenilmedi cevap vermediler. Torna, tesviye, elektrik, elektronik, bilgisayar bu 5 dala adam var, bizim mesleğe yok. 3 çırak yetiştirdim. Ama onların da çırağı yok benden sonra onların da yetiştirebileceği insan yok, yetişmek isteyen insan yok. Devlet büyüklerine seslenmek istiyorum, sen bu işe eğilip de adam yetiştirmezsen bu mesleği kim yapacak?”.
“Ayakkabı hastanesiyiz”
Kaymaz, ayakkabıları bir nevi tedavi ettiklerini söyleyerek, kendisini “ayakkabı hastanesi” olarak tanımlıyor. “Ayakkabı eskidiği zaman tamir ettiğin zaman ayakkabı güzelleşiyor. Hastaneye gittin doktor kalp ameliyatı yapıyor, ciğer ameliyatı yapıyor, estetik ameliyatı yapıyor, tedavi ediyor, vatandaşı ayağa kaldırıyor. Oto tamircisi bozuk arabayı tamir ediyor, hareket ettiriyor. E biz de ayakkabıyı yaparsak vatandaş giyiyor, bunun adına ne derler ayakkabı hastanesi derler. Bunun tedavisini yapıyoruz. Kapıda tabelaya yazdım Türkiye’de hiçbirinde yok normalde ayakkabı tamircisi yazar ama ben ayakkabı hastanesi diye yazdım. Ayakkabı çanta hastanesi diye yazılı”.
“Herkes yeni ayakkabı alamıyor, tamirci kurtarıcımız oluyor”
Ayakkabı tamiri için gelen İsmail İshep ‘’Ayakkabımın içindeki keçe yırtıldığı için içine keçe yaptırmaya geldim. Normalde ayakkabı almak piyasa pahalı olduğu için herkes ayakkabı alamıyor. Alamadığım için keçe yaptırmak benim için kurtarıcı oluyor. Ayakkabımı sürekli giyme gereksiniminde bulunduğum için keçe yaptırmak istedim” diye konuştu.

Haber: Buse Soydan