Küresel kefalet pazarına duyulan talep hızlı bir şekilde devam ediyor. 2021 yılında değeri 16 milyar dolar olarak gerçekleşen bu pazarın ve 2031 yılına kadar 24,4 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir . pazardaki büyüme payının 2022-2031 yılları arasında %4,4’lük bileşik yıllık büyüme öngörülmektedir..
zOrlu gecen 2023 ve 2024 yılı ekonomik verileri baz alındığında birçok işletmenin enflasyon,kur artışları sektörel alanda yaşanan durgunluk , küresel krizler , doğal afetler ,para piyasalarında yaşanan nakit akışındaki düşüş ve benzeri birçok sebepten dolayı olumsuz etkilendiğini görmekteyiz.
Hal böyle olunca işletmelerin karlılık marjlarının düştüğü ve giderlerinin arttığı bu konjotörde bankacılık ve finans sektörünün işletmelerin sürdürülebilirlik olması için banka limitlerinin ve kredi şartlarının aşılamaması gibi etkenler kefalet sigortalarının önemini ve talebini arttırmış bulunmaktadır. İşletmeler için can simidi olma özelliği taşıyan ve btm (banka teminat mehtubunun) kullanıldığı her yerde kabul görür hale getirilmiştir. Kefalet senetleri, borç verenler için riski azalttığı gibi borçlular için de faiz oranlarını düşürebilir. Ülkemizde özellikle kamu ihale kurumu ve özel kurumlarca geçerli olan kefalet sigortaları birçok sanayici ve işletme sahibinin talep ettiği ve işletmeler tarafından farkındalığın arttığı ve ekonomiye katkı sağlayan bir sigorta türü haline gelmiştir.
Şirketlerin sürdürülebilir bir şekilde büyümeleri için bir araç olması nedeniyle kefalet piyasası görünümü olumludur ve bu da küçük işletme sahiplerini finansman sağlamak ve işlerini güvenli bir şekilde yapmak için kefalet sigortası kullanmaya teşvik eder. Sonuç olarak, küresel pazara girmeyi hedefleyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin artışı nedeniyle kefalet piyasası fırsatları önemli ölçüde artmaktadır. Kefalet sigortaları ülkeizde özellikle inşaat, enerji, teknoloji, savunma gibi birçok sektörde yoğun ilgi görmektedir.
kefalet sigortalarının ülkemizdeki kronolojisine ve şartlarına değinecek olursak;
şubat 2014 yılında yürürlüğe giren ve Aralık 2017 tarihinde kamu ihale kurumunda yapılan değişiklerle beraber firmaların teminat mektubu yerine kefalet sigortası kullanmaya yönünde önü açılmıştır. birçok işletmeyi rahatlatan sigortacılık endüstrisinin önemli finansal sigorta türü olan kefalet sigortaları 2021 yılından itibaren de elektronik düzenlenmesinin kararlaştırılması ile birlikte e –mektup şeklinde de l başlanmıştır. Bu düzenleme ile birlikte özlellikle kamu ihalelerine katışım sağlayan işletmeler geçici teminat mektuplarını elektronik ortamda görebilir hale geşmişlerdir.
Özel sektör ihalelerin ve kamu sektör ihalelerinin geçici ve kalıcı teminat mektubu yerine gecen kefalet sigortaları işletmelerin ve iş insanlarının aynı zamanda bankacılık tarafındaki krebilite limitini rahatlattığını ve finans sektörünü desteklediği görülmektedir.Kefalet
TSB verilerine göre 2023 yılından bu yana kefalet sigortalarında prim artış oranı 2023 yıl sonu verilerine baktığımızda, prim üretiminin yüzde 137,2 değişimle 349 milyon TL’den 828 milyon TL’ye ulaştığını görüyoruz. Reel değişim ise yüzde 43,9 olarak umut verici bir görünüm ve güven sağlamaktadır. biz acente olarak bu alandaki açığı fark ederek iş insnalarından gelen taleplepleri ivedi bir şekilde hızlıca sonuçlandırmaktayız. Sigorta endüstrisinin önemli ürünlerinden olana kefalet sigortaları önümüzdeki yıllarda bilinirliliği ve farkındalığı artacak bir ürün haline dönüşecektir. Tabi burada sektör olarak paydaşların da arz yaratma durumunu arttırması önemli bir konu haline dönmüştür. Gelen talepler özellikle yüksek rakamlı kamu ihalleri ve büyük kuruluşların talepleri yüksek miktarlı olduğu için türkiye pazarında finansal sigortalar alanında hizmet veren sigorta şirketleri Fronting poliçesine yönelmiştir.(fronting bir sigortacının belirli bir riski karşılamak için bir poliçeyi üstlendiği ancak daha sonra riski bir reasüröre devrettiği bir risk yönetim tekniğidir.) bu tabloya baktığımız zaman sigorta ekosisteminde finansal sigortalar anlamında sermayesi güçlü olan paydaşların da arz yaratma konusunda çekimser davranmasıdır.
Global alanda başlıca kefalet şirketleri arasında Crum & Forster, CNA Financial Corporation, American Financial Group, Inc., The Travelers Indemnity Company, Liberty Mutual Insurance Company, The Hartford, HCC Insurance Holdings Inc., Chubb, AmTrust Financial Services ve IFIC Security Group yer aldığını görmekteyiz.
Küresel kefalet pazarının 2021 yılında değeri 16 milyar dolar olarak gerçekleştiği ve 2031 yılına kadar 24,4 milyar dolara ulaşması, 2022-2031 yılları arasında %4,4’lük bileşik yıllık büyüme oranıyla büyümesi öngörülmektedir.